fredag 3 juli 2009

Namninsamling att vädja till ePhone att överklaga till Svea hovrätt

Svea Dystopia har startat en namninsamling för att vädja till ePhone att överklaga Solna tingsrätts dom.

I ett pressmeddelande skriver ePhone såhär:
"ePhone överväger att överklaga Solna tingsrätts beslut i Sveriges första Ipred-mål.
ePhone genomför nu en juridisk utvärdering av Solna tingsrätts beslut om att ePhone måste lämna ut personuppgifterna kopplade till en specifik IP-adress.
ePhone bedömer att Svea hovrätt vid en prövning sannolikt kommer att ändra tingsrättens beslut.

Den så kallade Ipred-lagen som trädde i kraft 1 april i år kan ge rättighetshavare rätt att hos domstol få ut uppgifter på misstänkta fildelare. Fem ljudboksförlag lämnade samma dag som Ipred-lagen trädde i kraft, in en ansökan hos Solna tingsrätt om att ePhone skulle lämna ut
uppgifter om en av företagets kunder. Solna tingsrätt har efter handläggning av ärendet beslutat att ePhone måste lämna ut uppgifterna och betala bokförlagens rättegångskostnader på 75 000 kr.

När det gäller frågan om Ipred-lagens giltighet har tingsrätten tillämpat den svenska bestämmelsen om informationsföreläggande trots att den, enligt ePhone, inte är förenlig med Sveriges internationella åtaganden.

Eftersom de uppgivna 27 ljudböckerna skulle ha funnits på en lösenordsskyddad server är ePhones utgångspunkt att ljudböckerna inte var fritt tillgängliga via Internet. Enligt ePhone borde ljudboksförlagen åtminstone visa att bevisnivån ”sannolika skäl” uppnåtts, och att andra än Svenska Antipiratbyrån kunnat komma åt ljudböckerna. Enligt tingsrättens besluts räcker det med att sökanden visar sannolika skäl för att det finns ett visst antal verk på en
lösenordsskyddad server.

Enligt ePhone saknar domstolen stöd för en sådan slutsats, i såväl nationell som internationell lag. Skulle tingsrättens resonemang få prejudikatverkan, riskerar många privatpersoner som har anslutning till Internet att bli föremål för Ipred-ingripande. Det räcker att man är ansluten till
Internet och har minst 27 upprättsskyddade filer som böcker, bilder, musik med mera, för att kunna bli misstänkt som olaglig fildelare och därmed bli föremål för ett Ipred-ingripande.

Detta även om det inte finns några uppgifter om att man faktiskt ägnat sig åt fildelning.
- Vi tvekar inför vårt beslut att överklaga tingsrättens beslut till högre instans. Det tar mycket tid och resurser men samtidigt har vi förstått att det finns ett allmänt intresse att vi överklagar säger Bo Wigstrand, VD på ePhone.

ePhone uppmanar alla som har synpunkter på tingsrättens beslut, och om ePhone ska överklaga beslutet, att besvara frågan i vår enkätundersökning på www.ephone.se."

Denna namninsamling kommer skickas till Bo Wigstrand, vd ePhone.

Skriv under namninsamlingen HÄR.

Ps. Detta är säkert något som många medlemmar i PiratPartiet skulle vilja skriva under... *hint, hint*

3 kommentarer:

  1. Ja hur långt kan dom töja "fritt tillgängligt"?
    Om jag har verk på originalskivor i min hylla och antipiratbyrån bryter sig in hos mig och rippar mina skivor, är min skivsamling då fritt tillgänglig?

    Om min skivsamling huserar i ett låst kassaskåp. Är det också fritt tillgängligt bara för att man kan bryta sig in i det?

    SvaraRadera
  2. Ja, man undrar.
    Hela scenariot är fel från början.
    Man blir mörkrädd.

    SvaraRadera
  3. Hallo

    Jag tycker det skulle behövas ännu en namninsamling som riktas direkt till de fem ljudboksförlagen.

    I denna namninsamling skulle vi som kunder kunna protestera mot att dessa förlag använder sig av IPRED-lagen för fildelarjakt.

    Vi skulle kunna argumentera som så att vi inte önskar att våra pengar - som vi spenderat på deras ljudböcker - används för privat utpressningsverksamhet.

    Vi skulle kunna argumentera att de undertecknade slutar att handla produkter från dessa förlag sålänge förlagen framhärdar med att använda IPRED för att sätta dit endera Ephone eller någon av Ephones IP-adresser.

    Själv har jag redan gått ut till dessa fem förlag med ett personligt protestbrev med samma innehåll. Hela min familj har gjort samma sak.

    MVH

    Odin
    En ANNAN upphovsrätt är möjlig !

    SvaraRadera